Beton bewapening

Wij kunnen betonwapening regelen en aanbrengen. Dit is Komo gecertificeerd. Door gebruik van wapening is scheurvorming (haarscheurtjes) in betonvloeren beheersbaar, maar helaas niet te voorkomen.

Hoe ontstaat scheurvorming?

  • Door plastische krimp – dit ontstaat door een te snelle verdamping van vocht in de toplaag
  • Doordat de betonwapening niet goed is gelegd
  • Door uitdrogingskrimp – dit ontstaat doordat het verharde beton vocht afstaat aan zijn omgeving. De oorzaak hiervan is een lage vochtigheid door het samentrekken van capillaire poriën.

Spanningen zijn niet te vermijden, maar kunnen wel beheersbaar gemaakt worden door wapening en een goed betonmengsel. Een vakkundige keuze van het betonmengsel en een uitgekiende berekening van de juiste wapening, (die mede afhankelijk is van de belasting van de betonconstructie), beperkt scheurvorming en waarborgt de duurzaamheid van elke betonvloer.

Werkwijze

Dubbel net wapening

We bouwen de dubbel net wapening op uit lagen. Eerst een laag zand, dan een laag folie, daarbovenop komt de betonrib(steen)wapening en als laatst de supporters wapening. We houden altijd 2,5 tot 3 cm dekking boven het wapeningsnet in verband met betonrot. Deze wapening wordt meestal gemaakt voor vloeistofdichte vloeren of waar geen dilataties mogen zijn.

 

Enkel net wapening

Hiermee beginnen we met een laag zand en daarop plaatsen we de betonrib(steen) wapening. Ook houden we hier altijd een dekking aan van 2,5 tot 3 cm boven het wapeningsnet.

Wij leveren alle staalnetten in FeB 500, komo gekeurd. Bij een enkel net wapening moet eventueel in overleg met gedilateerd worden. Wij geven u hier graag advies over.

Wapening leggen

RMS betonvloeren kan wapening leveren en aanbrengen voor uw betonvloer en funderingen.

Wapeningnetten kunnen in verschillende maten worden geleverd:

  • P-matten – 2 x 5 meter
  • B-matten – 2,5 x 5,95 meter
  • BR-matten – 2 x 3 meter

Wapeningnetten die wij veel gebruiken zijn: P-matten 4 tot 12 mm en B-matten 6 tot 12 mm. Om scheuren te voorkomen, moet er altijd 1 maas overlapt worden.

RMS BETONVLOEREN is gespecialiseerd in DESIGN
en of WOONBETON IN UW HUIS OF KANTOOR.